To bøger om seksuelle overgreb begået på drenge og mænd

Hvorfor nu dén vinkel? Ser det ikke værre ud for kvinder, eftersom de fleste overgrebspersoner netop er mænd og de fleste ofre kvinder? - ville nogen måske indvende.

Tjo, det gør det ganske givet ifølge statistikkerne, men behøver det være en konkurrence mellem køn i at have det værst? Og kan vi i øvrigt være helt sikre på, at statistikkerne ikke skjuler betydelige mørketal?

I “Et lille Liv” følger vi hovedpersonen, Jude - en voksen og succesfuld mand, der får flere og flere forstyrrende flashbacks og selvdestruktiv adfærd som følge af en traumatiserende opvækst med talrige overgreb. Rent stilistisk synes jeg, at bogen måske er en tand for amerikansk med meget onde og meget gode karakterer og få nuancer i persongalleriet. I en bogklub hørte jeg den engang også omtalt som “misery porn” (her var jeg i øvrigt ene kvinde, og det var en mand, der sagde det). Jeg synes dog, at bogen absolut har sin berettigelse som bestseller med et vigtigt budskab om tilstedeværelsen af overgreb begået på drenge og mænd, fordi den eksplicit beskriver overgrebenes grusomhed i detaljer - noget jeg tror er nødvendigt for at anerkende fænomenet, og noget jeg sjældent er stødt på i litteraturen, som primært - og samtidig også helt berettiget - har portrætteret ofret som kvinde.

Jeg blev selv undervist af de to forfattere til bogen “At bestige Bjerge”, Jette og Lone Lyager, på SEOP. Jeg lærte, hvordan drenge og mænd, som bliver udsat for seksuelle overgreb, kan føle en “dobbelt skam” - først skam og væmmelse over selve overgrebet, og herefter en yderligere skam over at føle sig umandig ved at “tillade” det (for nogen trods deres fysiske overlegenhed).

Der er meget lidt plads i samfundet til at anse manden som offer og kvinden som krænker. En far kan begå overgreb mod sine egne børn, men kan en mor virkelig også det? Svaret er ja. Vi bliver som samfund nødt til at anerkende, at offer og krænker ikke altid er kønsbestemte på forhånd, for ellers kommer vi aldrig problemet til livs - heller ikke på de overlappende områder for drenge og mænds sundhed i form af bl.a. depression, misbrug og ultimativt selvmord.

Forrige
Forrige

Skam? Nej, det mærker jeg ikke noget til.. eller gør jeg?

Næste
Næste

Overgreb i gråzoner